Castelul Bran a fost construit intre anii 1377-1382 ca o fortareata care sa asigure punctul de aparare vamal. Constructia se afla pe o stanca inalta de 60 de metri, in Pasul Rucar-Bran si inca mai pastreaza elemente ale stilului gotic.
Castelul este una dintre emblemele Romaniei cunoscuta si peste hotare, datorita legendei al carei personaj principal este Contele Dracula, personaj ce il reprezinta pe Domnitorul Vlad Tepes. Legenda a devenit cunoscuta datorita romanului autorului irlandez Bram Stocker intitulat ‘’Dracula”. Acest roman a facut cunoscut acest Castel care a devenit din ce in ce mai vizitat, mai ales in preajma sarbatorii de Halloween. Cu toate acestea se spune ca Vlad Tepes nu a fost niciodata la Castelul Bran, insa legenda a impresionat atat de mult incat pe prea putini ii mai intereseaza care este defapt adevarul legat de Dracula.
Primul document in care este mentionat castelul dateaza din secolulal XIV-lea, atunci cand Sigismund de Luxembourg a folosit Castelul Bran ca baza militara intr-o incursiune, indepartandu-l pe Vlad Uzurpatorul, cel ce detinea castelul in acea vreme. Probabil de aici s-a facut confuzia cu Vlad Tepes.
In anul 1407, Sigismund ii acorda lui Mircea cel Batran stapanirea Castelului Bran, care ramane sub autoritatea Tarii Romanesti pana in anul 1419. In anul 1427, Castelul Bran a ajuns din proprietatea scaunului Brasovului, in cea a coroanei Ungariei, care a finantat lucrarile de fortificare si extindere. In anul 1498 cetatea a fost inchiriata de regalitatea maghiara catre Scaunul Brasovului. In anul 1920,Consiliul Orasenesc Brasov a donat reginei Maria a Romaniei, castelul in semn de recunostiinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Dupa ce l-a amenajat, regina i l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, aceasta fiind sora regelui Carol al II-lea. In anul 1948 familia regala a fost expulzata din tara, iar castelul a ajuns abandonat si devastat. Insa nu a ramas uitat de lume, deoarece in anul 1956 s-a redeschis vizitelor publice, devenind partial muzeu de istorie si arta feudala. A fost restaurat intre anii 1987-1993.
Astazi turistii pot vizita atat curtea castelului dar si interiorul, insotiti de un ghid informat. In interiorul castelului sunt expuse colectii de mobilier, arme, ceramica si armuri din perioada reginei Maria.