Traseul dintre stanci - Cheile Bicazului
Traseul dintre stanci - Cheile Bicazului

In partea centrala a Muntilor Hasmas se gaseste o zona pitoreasa deosebit de importanta pentru tursimul romanesc. Acestea sunt Cheile Bicazului care s-au format datorita Raului Bicaz, si fac legatura intre Moldova si Transilvania.. Tot in aceste chei se gaseste si Lacul Rosu, foarte cunoscut datorita frumusetii si faptului ca este cel mai mare lac de baraj natural din Romania. Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, care mai protejeaza si Lacul Rosu, Cheile Sugatului, Hasmasu Mare, Piatra Singuratica si Hasmasul Negru.

Cheile Bicazului au o lungime de 8 kilometri si tot drumul este format din serpentine greu de uitat. In peretii de calcar ai stancilor se gasesc pesteri dintre care amintim: Pestera Neagra si Pestere Cascada, dar si avene precum: Licas, Avenul cu trei intrari.Piatra Altarului poate fi admirata pe parcursul drumului care are o altitudine de 1120 de metri, insa mai intalniti si masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 m) , Piatra Arsitei (835 m) , Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Obiectul important in aceasta zona este Lacul Rosu, care s-a format in anul 1837. Aceasta denumire a fost data din cauza oxizilor si hodroxizilor de fier transportati de Paraul Rosu. Acest lac s-a format dupa ce o bucata din Muntele Ucigasul s-a desprins in timpul unor ploi torentiale, si a blocat paraurile Licas, Valea Oii si Paraul Rosu.

Si cum nu putea lipsi vreo legenda intr-un astfel de loc minunat, exista doua legende, iar prima dintre ele spune ca intr-o noapte ploioasa si furtunoasa, s-a desprins o bucata dintr-un versant care a cazut peste niste ciobani ce se aflau prin apropiere, iar culoarea rosiatica provine de la sangele varsat de ei.

O alta legenda spune ca o fata frumoasa pe nume Estera s-a indragostita de un flacaul ce trebuia sa plece in armata. Inainte insa feciorul a vrut sa o ia de nevasta, de aceea fata il astepta in fiecare seara ducandu-se cu ulciorul la apa.. Astfel intr-o dupa-amiaza de dumincia a vazut-o un talhar care mai apoi a rapit-o.Acesta dorea sa o ia de nevasta, dar vazand ca ea nu vrea a decis sa o ia in casatoria fara voia ei. Pentru a scapa ,fata se roaga la Dumnezeu sa o salveze,si atunci s-a pornit o ploaie care a maturat tot ce e in cale, stancile s-au sfaramat, fata si talharul ramanand sub faramiturile lor, dupa care s-au adunat in acel loc toate apele muntilor formand Lacul Rosu.

View Larger Map

Sursa Foto: Calatoresc.ro

Afla mai multe pe wikipedia.org