Turiștii convenționali au de unde alege, asta e sigur. Se spune însă că dacă ai văzut o cameră de hotel, le-ai văzut pe toate. Mai mult sau mai puțin adevărat. Dar cu siguranță, toate seamănă între ele, toate oferă cam aceleași servicii, doar condițiile diferă. Ei, dar ce se întâmplă atunci când vrem să renunțăm la convenționalitate, să dăm frâu liber imaginației și să ne încercăm norocul dormind în locuri mai puțin obișnuite, care nu oferă același confort, dar te pot face să experimentezi multe alte senzații, de la frig la căldură, de la răul de înălțime la cel de mare sau de la admirație la frică?
În lume, sunt o multitudine de astfel de opțiuni. Găsim hoteluri din gheață, din nisip sau bomboane, construite în copaci, în pământ sau în apă. Practic, tot ce li se năzare peste noapte unora cu bani, se poate transforma în afacere de milioane, deoarece în unele cazuri, prețurile depășesc cu mult tarifele unor camere de hotel obișnuite.
Să nu credeți însă că, oricum ar fi construite și oriunde ar fi amplasate, aceste locuri bizare oferă numai condiții bune de cazare. Dimpotrivă, multe sunt gândite pentru a aduce turistul cât mai aproape de natură, sau să treacă prin anumite experiențe pe care nu are ocazia să le trăiască zi de zi. Spre exemplu, există hoteluri construite sub poduri, unde turiștii dorm ca boschetarii, sau hoteluri amplasate în vechi închisori, unde clienții sunt tratați aproape la fel ca și pușcăriașii adevărați. Imaginația omului e un lucru de mirare uneori, nu-i așa?
Din păcate, sau din fericire, depinde de cum vedeți voi lucrurile, România nu prea abundă în astfel de oferte neconvenționale. Cel puțin, dacă sunt, nu sunt foarte cunoscute. Românii fie nu sunt amatori de senzații tari, fie preferă să meargă în străinătate pentru astfel de experiențe, din diferite motive. Cu toate acestea, există și la noi câteva modalități de a-ți petrece nopțile în mod neobișnuit. Lista de mai jos enumeră câteva asemenea exemple, deși ”locuri de cazare” este o etichetă pe care nu aș pune-o tuturor opțiunilor de mai jos.
Casa din copac de la Predeal
Sunt convins că turiștii Predealului au auzit de ea. Poate v-ați și cazat acolo. Casa din copac se află în Valea Pietrișului, în zona numită Trei Brazi, la 5 km de Predeal. Cu vedere spre Munții Bucegi, Munții Piatra Craiului și Pârâul Rece, căsuța din copac este gândită și contruită pentru cei care doresc o noapte mai aproape de Mama Natură. Cu toate acestea, o noapte de cazare și masa pe o zi în copac costă în jur de 500 RON de persoană, considerabil mai mult decât o cameră la nivelul solului.
Hotelul de gheață de la Bâlea-Lac
Acest hotel se construiește în fiecare an pentru că, normal, vara se topește. Iar în fiecare an este aleasă o temă diferită, care să atragă cât mai mulți turiști dornici de senzații reci. Pentru că temperatura în aceste camere variază undeva între -2 și +2 grade Celsius, temerarii sunt sfătuiți să nu își uite acasă cele mai groase haine de care dispun, sau pe care le pot împrumuta. Desigur, hotelul oferă saltele pe paturi, pături, blănuri și saci de dormit, dar nu strică să îți mai aduci câte ceva cu tine, pentru orice eventualitate. Eu unul așa aș face.
Pe lângă cele 12 camere duble cu pat matrimonial ale hotelului, mai există 3 igloo-uri, fiecare tot cu pat dublu, desigur. Decorațiunile în întregime din gheață din fiecare cameră te fac să te simți ca invitatul Prințesei Ghețurilor, sau însăși Prințesa Ghețurilor, voi știți.
Prețul unei camere duble este de 400 RON, iar pentru igloo-uri, 600 RON. Pentru copiii sub 6 ani, este gratuit, iar cei între 6-15 ani beneficiază de o reducere de 50%. Iar desigur, pentru că o noapte în asemenea temperaturi nu poate fi îndurată de oricine, dacă vrei să te cazezi aici, va trebui să semnezi o declarație pe proprie răspundere.
Nu putea ca din această enumerare să lipsească prea-cunoscutul cort. Cortul pare acum atât de comun, încât poate nu își are locul în această listă. Totodată, este poate cel mai folosit loc de dormit pe care turiștii îl folosesc în excursii sau drumeții, fie la munte, fie la mare. Prețul, întrebați? Îl cumperi și e al tău pe viață, până îl strici cumva, iar prețurile diferă în funcție de material, capacitate și diferite alte comodități. O noapte de cazare e gratis, sau poate o plătești cu prețul unei alergături când te fugărește dimineața proprietarul locului pe care ți l-ai instalat fără permisiune.
Nu Stâna de Vale, nici Stana Izbașa, ci stâna de oi. Așa cum citiți. Iubitorii de munte știu despre ce vorbesc. Doritorii de o noapte la lumina focului, în vârf de munte, cu oile și vacile la o aruncătură de băț, pot petrece timp de calitate în compania ciobanilor. Desigur, nu este o opțiune pentru cei prea comozi, sau pentru cei slabi de inimă. Pe lângă urletele lupilor din apropiere, lătratul câinilor de pază și întunericul de dincolo de foc, poveștile de groază ale ciobanilor îți ridică părul din cap și îți pun noduri în gât. Un loc mai aproape de natură de atât, greu mai găsești. În același timp, balmoș mai bun, lapte mai proaspăt și brânză mai gustoasă sunt și mai greu de găsit.
Fânarul
Cu siguranță, mulți dintre voi nu știu despre ce vorbesc. Fânarul, cunoscut și sub denumiri de șură, stog sau șiră în diverse părți ale României, este un cuvânt des folosit în Moldova și Bucovina pentru a desemna acele construcții special ridicate pentru depozitarea fânului, sau altfel spus al ierbii cosite. Fiecare gospodărie care are în proprietate pământ de care se îngrijește, are de cele mai multe ori și un fânar pe acea proprietate, pentru a păstra acolo pe timp de iarnă, la uscat, iarba cosită vara. Aceea este principala sursă de hrană pentru animalele ierbivore pe care oamenii le au pe lângă casă.
Totodată, poate fi și un loc unde un turist de munte obosit își poate găsi odihna timp de o noapte. Desigur, ca și în cazul cortului, cazarea fără acordul proprietarului atrage după sine riscul unei alergări pe dealuri, dacă ești descoperit. Din fericire, multe astfel de construcții sunt plasate departe de gospodării, cazuri în care riscul asumat este minim. Aspecte bune: nu te plouă, este cald, moale și dormi ca un prunc în mijlocul paielor, pe care poate fi întinsă o pătură în prealabil. Aspectele mai puțin fericite sunt reprezentate de insectele deranjante, care ar putea să sâcâie un călător mai puțin obișnuit cu drumețiile pe dealurile mioritice. Oricum, o opțiune bună, de luat în calcul dacă te surprinde noaptea pe munte.
Prin urmare, dacă turistul convențional are multe opțiuni, acestea există totuși și pentru cei care doresc o schimbare, o aventură, o pauză în monotonia unei simple vacanțe sau o poveste bună de spus celor dragi de acasă.
Autor: Damian Gicoveanu