Ce nu trebuie sa ratezi cand ajungi in Bucuresti !
Ce nu trebuie sa ratezi cand ajungi in Bucuresti !

Pentru cei care ajung pentru prima data in Bucuresti va recomandam 2 obiective turistice care nu trebuie sa le rateze din capitala Romaniei: Casa Poporului si Arcul de Triumf.

Casa Poporului este denumirea sub care era cunoscut Palatul Parlamentului inainte de Revolutie. Aceasta este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume, intrand de 3 ori in Cartea Recordurilor. Cladirea masoara 270 m pe 240 m, 8 m inaltime si 92 m sub pamant. Detine 12 nivele la suprafata si 8 nivele subterane. Palatul Parlamentului este situat in centrul Bucurestiului, in sectorul 5 pe Dealul Arsenalului.

Constructiile pentru cladire au inceput in perioada comunista in cadrul proiectului infiintat de Nicolae si Elena Ceausescu, numit ‘’Proiect Bucuresti’’. Materialele de constructie care au fost folosite sunt: marumura, ciment, otel ,nisip, bazalt, sticla, cristal, lemn. A avut de suferit constructii de restaurare in urma cutremurului din anul 1977.

Cladirea detine aproape 1000 de incaperi intre care 440 de birouri, peste 30 de sali si saloane, patru restaurante, trei biblioteci, o sala de concerte si doua parcari subterane. Dupa anul 1989 au fost date denumire salilor si saloanelor, denumiri inspirate din istoria poporului roman, si de personalitatile importante ale tarii si recunoscute la nivel mondial: Sala Nicolae Iorga, Sala Nicolae Balcescu, Intrarea 13 septembrie, Sala Alexandru Ioan Cuza, Sala Unirii, Sala Drepturilor Omului, Galeria de Onoare si holul Intrarii Oficiale etc.

Arcul de Triumf din Bucuresti, este situat in nordul capitalei in sectorul 1. Monumentul a fost construit intre anii 1921-1922 si renovat intre anii 1935-1936, a fost proiectat de catre Petre Antonescu si comemoreaza Victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial. A fost nevoie de sculptori romani, dar si din Italia pentru ridicarea monumentului de 27 m inaltime cu forma paralelipipedica.

Acest monument este unul permanent fata de alte arcuri de triumf care au mai fost ridicate in Bucuresti, dar care au avut o existenta temporara.

In fiecare an, la data de 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) se desfasoara aici Parada militara. Arcul de Triumf este un simbol al Bucurestiului, ce adaposteste si un mic muzeu, care poate fi vizitat doar cu anumite ocazii unde se pot vedea patru expozitii: ‘’Marele Razboi al Reintregirii Neamului (film si fotografie), ‘’Heraldica Marilor Familii Boieresti’’( fotografii), ‘’Arcul de Triumf in imagini’’(machete, fotografii) si ‘’Marea Unire de la 1918’’(fotografii). Deasupra monumentului este o terasa de unde se poate admira orasul Bucuresti.

Monumentul a fost inaugurat la data de 1 decembrie 1936, cand s-au implinit 18 ani de la unirea Transilvaniei cu Romania.