Apele si Statiunile termale din Romania
Apele si Statiunile termale din Romania

In Romania putem gasi o varietate de ape termale, in special in partea de vest a tarii. Aceste statiuni sunt vizitate in fiecare an de mii de turisti atat pentru tratarea unor afectiuni dar si pentru ca sunt un prilej de petrece timpul intr-un mod placut.

Aceste ape provin din mediul subteran, au o temperatura ridicata(intre 35 si 60 grade C) si un mare grad de mineralizare.

Datorita acestor ape s-a dezvoltat balneologia, stiinta care se ocupa de tratarea unor afectiuni ale organismului uman cu ajutorul apelor termale.

Printre statiunile cu ape termale din Romania se numara: Statiunea Covasna, Slanic Moldova, Baile Tusnad, Baile Gorova, Baile Calacea, Baile 1 Mai, Baile Homorod, Borsec, insa foarte cunoscute sunt Baile Felix si Baile Herculane.

Baile Felix este cea mai mare statiune balneara din Romania. Aceasta este un prilej de recuperare medicala dar si de vacanta, relaxare. Aici se trateaza afectiunile reumatismale, afectiunile post traume, afectiunile neurologice si afectiunile ginecologice. Ele se pot trata prin mai multe mijloace cum ar fi: kinetoterapie, bai cu ape termale, electroterapie, hidroterapie, aerosoli, gimnastica, bai de lumina, sauna, cosmetica.

Baile Herculane sunt cunoscute inca din perioada ocupatiei romane si este considerata cea mai veche statiune balneara a Romaniei.In zilele noastre dispune de peste 4000 de locuri de cazare si trateaza boli sau afectiuni precum: reumatismul, afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni ale aparatului respirator, afectiuni ginecologice, oftalmologice, diabet, boli digestive, intoxicatii cu metale grele.

La Baile Tusnad se pot trata afectiunile cardio vasculare, urinare, ale sistemului nervos, cele digestive, gastrite hipoacide, tulburari circulare, reumatice, boli ale aparatului locomotor, atat prin cura externa cat si prin cura interna.

Baile din Statiunea 1 Mai sunt frecventate datorita tratamentelor de care dispune dar si datorita celor doua stranduri.Astfel strandul ''Venus'' detine o capacitate de cateva mii de persoane iar ''Strandul cu valuri''' atrage turisti datorita valurilor produse in bazin.

Statiunea Slanic Moldova este renumita pentru numeroasele sale izvoarele de ape: carbonate, bicarbonate, usor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice si oligominerale.Aceste ajuta la tratamente pentru bolile digestive, boli hipotoboliare, boli metabolice si nutritionale, boli ale rinichilor si boli urinare. Acestea se efectueaza atat prin cura externa cat si prin cura interna.