Orasul Pitesti este cunoscut si ca Orasul Lalelelor, aici fiind oraganizat in fiecare an festivalul Simfonia Lalelelor. Acesta este resedinta judetului Arges, in partea central – sudica a Romaniei, intre Carpatii Meridionali si Dunare. A fost atestat documentar la 20 mai 1388, intr-un act al domnitorului Mircea cel Batran.
De-a lungului a cunoscut o dezvoltare economica ascendenta, fiind infiintate Intreprinderea de Motoare Electrice - 1967 (ANA IMEP), Intreprinderea de Autoturisme Dacia - 1968 (Automobile Dacia S.A.), Combinatul Petrochimic - 1969 (SNP Petrom, sucursala Arpechim Pitesti), Rafinaria de petrol (1969), Fabrica de preparate din carne (1969), Fabrica de paine (1969), Fabrica de piese auto şi produse metalice (1969), Intreprinderea de stofe Argeşana (1969), Fabrica de bere (1969) si Combinatul de articole tehnice din cauciuc - 1970. Populatia este preponderent de etnie romana, existand un procent de 1% de etnie rroma. Din pucnt de vedere religios majoritatea locuitorilor apartin bisericii ortodoxe.
Invatamantul superior este reprezentat de cele doua universitati prezente in Pitesti. Universitatea de stat din Pitesti a fost infiintata in anul 1962, in prezent oferind specializari precum Stiinte, Litere, Mecanica si Tehnologie, Teologie Ortodoxa sau Matematica – Informatica. Universitatea Constantin Brancusi este o institutie de invatamant superior particulara, fiin fondata in 1991 si acreditata in 2002. Acesta ofera trei facultati, Managment si Marketing in Afaceri Economice, Finante si Contabilitate, Stiinte Juridice, Administrative si ale Comunicarii, dar are deschise filiale si in Braila si Ramnicu – Valcea.
Conform Ministerului Turismului in Pitesti exista 31 de unitati de cazare impartite in 6 hoteluri si pensiuni turistice de 2** (stele), 20 de hoteluri si pensiuni turistice clasificate la 3*** (stele), o pensiune turistica si doua hoteluri cu servicii de 4**** (stele) si o vila clasificata la 5***** (stele).
Transportul rutier si aerian
Transportul public in municipiul Pitesti este asigurat de autobuze care circula pe 14 linii acoperind pe toata suprafata orasului. Pentru persoanelecare doresc o calatorie rapida si confortabila cele patru firme de taxi-uri, Actual (0745.777.942), Lion (0740.057.222), Pic (0248.941), Expres (0248.943), ofera promptitudine cu preturi incepand de la 1,5 RON/km.
Din autogarile Astra Tours, CNCD, Girexim, Nykolo si Lucky Tour pleaca zilnic autobuze si microbuze spre localitatile din apropierea orasului Pitesti, dar si spre orase importante precum Cluj Napoca, Timisoara, Brasov, Bucuresti, Craiova, Alba Iulia sau Zalau. De asemenea, exista curse regulate spre Italia, Franta, Austria, Elvetia, Anglia, Spania, Bulgaria, Turcia, Siria si Germania.
Gara din Pitesti este un nod feroviar important, pe aici trecand in fiecare zi peste 45 de trenuri care fac legatura spre Bucuresti, Slatina, Piatra Olt, Craiova, Caracal sau Titu.
Infrastructura rutiera a municipiului Pitesti este foarte dezvoltata cuprinzand drumuri nationale, europene si o autostrada. Autostrada A1 face legatura dintre Bucuresti si Pitesti. Drumurile europene E81 si E574 leaga orasul Pitesti de Satu Mare, Brasov, Bacau, Ucraina, Cluj Napoca, Constanta si Bulgaria.
Obiective turistice si institutii
Unica galerie de arta naiva din Romania a fost deschisa in 1971 si prezinta lucrari ale pictorilor naivi din intreaga tara precum Nita Nicodim (Brusturi-Halmagiu, jud. Arad), Gheorghe Sturza (Botosani), Ioan Grigorescu (Campulung), Viorel Cristea (Ghilad, jud. Timis), Gheorghe Babet (Timisoara), Catinca Popescu (Bacau), Mihai Vintila (Lugoj), Stefan Debreczeni (Pitesti) si altii.
O adevarata simfonie a florilor se gaseste langa Teatrul Al. Davila. Aceasta este alcatuita din peste 500.000 de flori, majoritatea fiind lalele, dar regasim si marcise, muscari, crocus si zambile. Florile sunt plantate in asa fel ca inflorirea sa inceapa la 20 martie si sa se termine in jurul datei de 20 mai. Schitul Trivale este amplasat pe un deal pitoresc , fiind construit sub pastoria mitropolitului Varlaam intre anii 1672 si 1674. Actuala biserica de piatra si caramida a fost ridicata pe locul fostei biserici de lemn. Conform traditiei, aici a fost depus temporar capul lui Mihai Viteazul, inainte ca acesta sa fie dus la Manastirea Dealu.
Primul planetariu digital deschis in Romania se afla in incinta Muzeului Judetean Arges. Aici sunt prezentate expozitii de istorie si stiintele naturii, dar cuprinde si cladiri laice, monumente istorice din Arges precum castrul roman de la Jidova – Campulung Muscel, casa memoriala a scriitorului Liviu Rebreanu, casa memoriala a celebrului pianist roman Dinu Lipatti si prima cladire moderna a Primariei municipiului Pitesti.
Timp liber
Cel mai mare parc al orasului Pitesti, Parcul Trivale, a fost amenajat incepand cu anul 1900 cand s-au cumparat 25 de bucati de brad, 1000 bucati pin de Austriam, 100 pin rigida, 25 pin cembra, 100 pin alb, 100 molid, 20 maslin salbatic si 100 bucati paltin. Parcul a trecut prin reamenajari in anul 1903 si 1913. O fantana cu o legenda cunoscuta se afla in Pitesti langa Manastirea Arges. Legenda spune ca Mesterul Manole a trebuit sa o zideasca pe Ana, deoarece zidurile se surpau neintrerupt. Cand a terminat constructia el nu a mai putut cobori, intrucat i s-au furat scarile. Si-a construit o pereche de aripi, sarind de pe acoperisul manastirii. In locul unde a cazut a inceput sa curga fasia de apa care ar fi binecuvantata. Astfel, in jurul Fantanii lui Manole a fost amenajat un parc spatios si impodobit cu flori.
In 2007 a fost deschiderea oficiala a centrului comercial Euro Mall Pitesti. Brandurile cele mai cunoscute au deschise magazine de imbracaminte, incaltaminte, comunicatii, accesorii, lenjerie si articole sportive. Pentru momente de relaxare exista restaurante si cafenele, dar si un complex cinematografic cu 6 sali dintre care 5 permit proiectia de filme digitale 3D.