Orasul aflat in partea vestica a tarii a devenit cu timpul cel important punct de acces in România, fiind cel mai important nod rutier, feroviar si aerian din vestul tarii. Apropierea de punctele de frontiera si implicit de celelalte tari vecine a ajutat la dezvoltarea economica, dar si culturala. Diversitatea etnica si religioasa au oferit orasului Arad un caracter aparte, aici traind comunitati de români, maghiari, germani, evrei si sârbi, iar din punct de vedere religios sunt prezente bisericile celor doua comunitati ortodoxe, sârba si româna, biserica catolica, evanghelica lutherana, greco-catolica, reformata, neo-protestanta si a cultului mozaic.
In Arad se afla cel mai mare producator de vagoane de marfa din România si din Europa. Principala activitate a fabricii il constituie proiectarea si comercializarea de material rulant, reprezentat prin vagoane de marfa, vagoane de metrou, utilaje specifice transportului, componente si piese de schimb. Proximitatea fata de frontiera si localizarea pe cele mai importante noduri rutiere si feroviare a atras numerosi investitori internationali precum Alcoa Fujikura, Leoni Wiring Systems, Maschio-Gaspardo, Takata Petri, Contor group si Intesa Sanpaolo Bank.
Dezvoltarea economica si importanta din punct de vedere al accesibilitatii din tarile vecine au dus la o crestere a cererii in sectorul hotelier. Conform datelor furnizate de Ministerul Turismului, in Arad functioneaza 61 de unitati de cazare, reprezentate prin hoteluri, pensiuni, hosteluri, vile si apartamente in regim hotelier.
Din punct de vedere al educatiei, in Iasi exista doua universitati, Universitatea privata de Vest si Universitatea de stat Aurel Vlaicu, care ofera studentilor programe educationale impartite pe mai multe arii curriculare.
Transportul rutier si aerian
Aradul are o retea de transport foarte bine dezvoltata prin transport urban, gara, autogara, aeroport si retea de taxiuri. Fiind un oras aproape de granitele tarii, Aradul este cel important nod rutier si feroviar din vestul tarii, care face legatura cu cel mai mare punct vamal pe cai ferate din vestul tarii, Curtici. Prin Gara Centrala Arad circula zilnic un numar de 102 trenuri care fac legatura spre orasele interne, Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca, Brasov, Oradea, si orase externe, Budapesta si Viena.
Reteau de transport in comun este construita cu precadere pe sistemul de tramvaie, care este a doua ca lungime din România, dupa cea din Bucuresti. Compania de Transport Public Arad deserveste zona urbana si preurbana cu 170 de autobuze si 218 tramvaie, care circula in functie de zi si interval orar.
Cei care doresc sa circule cu autobuzul au la dispozitie doua autogari, Autogara Arad si Autogara Transdara, care ofera curse interne si externe regulate. Zona metropolitana este deservita de compania de tranport public, dar interjudetean si legatura cu marile orase din România este facuta prin companii de transport private care opereaza pe rute spre Cluj Napoca, Brasov, Timisoara, Baia Mare, Oradea si Târgu Jiu. Spre destinatiile internationale precum orase din Italia, Franta, Spania, Ungaria, Austria, Norvegia, Anglia sau Germania exista curse saptamânale regulate efectuate de companii private cunoscute.
Aeroportul International Arad este amplasat aproape de punctele de trecere a frontierei Turnu si Curtici. Acesta ofera calatorilor doua destinatii spre Milano si Bergamo care pleaca saptamânal in zilele de Luni si Marti.
Traficul rutier ofera acces catre toate cele patru directii cardinale pe drumuri nationale si europene care leaga România de restul Europei. DN7/E68 ofera acces spre Sibiu, din nord DN79/E671 ofera acces de la Oradea, iar spre sud se poate ajunge pe DN69/E671 la Timisoara.
Pentru un acces facil in oras companiile de taxi, taxi Favorit (0257.280.000), taxi Verbita (0257.944, 0741.200.300), taxi Alfa (0257.945, 0745.506.070), taxi Europa (0257.941), ofera mijloace de transport comfortabile si acces rapid. Preturile incep de la 1,4 RON/KM.
Obiective turistice si institutii
Orasul Arad, cu o istorie veche de aproape 1000 de ani, dispune de obiective turistice datate din anii 1800 care atrag prin simplitate, dar maiestrie. Bisericile din Arad dezvaluie adevarate comori din punct de vedere al decoratiilor si picturilor pe care le prezinta vizitatorilor.
Biserica Catolica Sf. Anton de Padova a fost construita intre anii 1902 – 1904 conform proiectului arhitectului Emil Tabacovici. Elementele regasite prin stilurile clasicist, baroc si renascentist sunt combinate cu elemente occidentale regasite in picturi. Piesa centrala o reprezinta altarul din marmura alba si marea fresca din spatele acestuia. Orga, construita in 1905, are 40 de registre cu 1.200 tuburi fonice. O alta biserica in care regasim stilul baroc este Catedrala Ortodoxa Sf. Ioan Botezatorul, construita intre 1862 – 1865 dupa planurile arhitectului Antoniu Gzigler. Influenta bizantina este observabila prin frescele care ilustreaza scene biblice si portrete ale sfintilor. Clopotul, vechi de peste 200 de ani, a fost adus de la vechea catedrala ortodoxa din oras. Un locas de cult aparte, il reprezinta Biserica Evanghelica, denumita si Biserica Rosie din cauza culorii rosiatice data de caramizile decorative care acopera zidurile. Portalul bogat, turnul ascutit, altarul dreptunghiular si orga electropneumatica fac parte din biserica construita in 1906 in stil neogotic.
Un obiectiv istoric important al orasului este Turnul de Apa, dat in folosinta in 1896 pentru aprovizionarea cu apa a orasului si pentru semnalarea incendiilor, adaposteste o galerie de arta, care are o expozitie permanenta a apei, expozitii temporare ale artistilor plastici si lucrari ale anilor `70 - `80, realizate de pictori aradeni. De asemenea, acesta se remarca si datorita decoratiilor ferestrelor si balcoanelor, si aspectului de fortareata.
Cu o plimbare pe malul stâng al muresului se ajunge la fosta cetate a orasului, o fortificatie in forma de stea cu sase colturi, prevazuta cu trei rânduri de casemate subterane si mai multe rânduri de santuri. Aceasta a fost construita intre anii 1763 – 1783 la cererea imparatesei Maria Tereza. De-a lungul timpului a fost folosita pentru mai multe scopuri, dar cel mai important a fost intrebuintarea ca si inchisoare de catre imperiului austro-ungar.
Una dintre cele mai vechi cladiri din Arad, Casa cu Lacat, se poate vizita pe strada Tribunul Dobra la nr. 7. A fost construita in anul 1815 de catre comerciantul vienez Iosif Winkler. Acesta adapostea un butuc de fier, lemn invelit in tabla, pe coltul cladirii unde calfele care faceau lungi calatorii in oras pentru a-si desavârsi cunostintele profesionale, bateau câte un cui, imortalizându-si astfel trecerea prin acele locuri. In prezent, butucul este expus la Muzeul de Arta din Arad.
Primaria, Prefectura si Consiliul Judetean se afla in Palatul administrativ, construit intre anii 1872 – 1874 dupa planurile arhitectului Pekar Ferenc. Se regasesc elemente neorenascentiste flamande imbinate cu stilul primariilor medievale târzii. Turnul cu orologiu, inalt de 54 m, se ridica impunator asupra Pietei Revolutiei, aflata in fata acestuia.
Timp liber
Aradul este un oras care ofera multiple posibilitati de petrecerea timpului liber pregatind pe tot parcursul anului festivaluri si târguri care impreuna cu teatrele, filarmonica de stat si locurile de agrement si distractie ofera un suflu tineresc orasului.
Parcurile din Arad sunt perfecte pentru o plimbare si relaxare. Pe faleza Muresului, care se intinde pe o suprafata de 18,23 ha, sunt amenajate trei parcuri mari din municipiu, si anume Parcul Copiilor, Parcul Eminescu si Parcul Europa. De asemenea, un loc potrivit pentru plimbari este Padurea Ceala, situata la 2 km de Arad, unde pe o suprafata de 1143 ha se pot observa peste 100 de specii de flori din fauna spontana si specii de arbori.
Festivalurile cunoscute din Arad aduc pe scena cunoscuti actori, cântareti si dansatori. Cele mai cunoscute festivaluri sunt : Festivalul International de Teatru Clasic, Festivalul International Euromarionete, Festivalul International de Teatru in limba franceza „Amifran”, Festivalul Minoritatilor, Târgul Mesterilor Populari, Festivalul Vinului si Festivalul fanfarelor si al majoretelor.
Locul preferat al aradenilor, complexul de agrement Neptun, ofera pe timpul verii cinci bazine, terenuri de sport, gradini de vara, restaurante, peste 300 de casute de lemn de tip camping si multa zona verde.
Teatrele prezente aduc in fata publicului spectacole cu artisti locali si nationali, dar si spectacole de papusi, sustinute de actorii Teatrului de Marionete. Iubitorii de film pot viziona un film in unul dintre cele trei cinematografe prezente in oras. La Cinema City din centrul comercial Atrium Mall spectacotii sunt asteptati cu 10 sali de cinema, iar la Cinema City din Galleria Arad, spectatorii pot viziona filme in 8 sali moderne. Ambele cinematografe sunt dotate cu tehnologie de ultima ora care permite vizionarea filmelor si in format 3D.
Cele doua centre comerciale din Arad, Atrium Mall si Galleria Arad, ofera posibilati de petrecerea timpului liber pentru toate gusturile. In ambele centre comerciale se gasesc magazine ale celor mai cunoscute branduri, cinematografe, cafele, restaurante si multe posibilitati de distractie.
Viata de noapte a Aradului este reprezentata prin cafenelele si cluburile care garanteaza distractie pentru toate gusturile prin concerte si atmosfera buna.