Teiul lui Eminescu – Iasi « inapoi

Teiul lui Eminescu este si astazi una dintre cele mai indragite locuri de catre indragostiti si turisti. Copacul vechi de peste 250 de ani supravetiuieste ca printr-o minune, simbolizand dragostea puternica si eterna. Este locul unde Eminescu se intalnea cu bunul sau prieten Ion Creanga, dar si locul unde isi gasea inspiratia.

Teiul argintiu a fost lovit de o furtuna de grindina, la data de 4 august 1950, fiind in mare parte distrus. Serviciile de spatii verzi au segmentat ramurile de schelet, cu brate lungi de 3-4 metri, si au curatat scorbura care se formase de la bifurcarea trunchiului si l-au dezinfectat cu solutie de piatra vanata si de formalina. S-a turnat apoi o plomba din nisip cu var si foarte putin ciment, legand trunchiul cu cercuri metalice si sprijinind toate bratele pe console.

In fata teiului se afla bustul lui Mihai Eminescu, opera sculptorului Ion Mateescu. Tot langa tei a fost ridicat un muzeu in cinstea poetului, cele doua turnuri ale sale simbolizand dragostea, pe Veronica Micle, si prietenia, pe Ion Creanga.

In fiecare an, in data de 15 iunie, cand teii sunt in floare, se organizeaza „Sarbatoarea Teiului”, avand drept ax de desfaturare Teiul lui Eminescu.

Sursa:  ro.wikipedia.org
 

Alte obiective turistice: