Parcul National Retezat – Rezervatia a Biosferei din Hunedoara« inapoi

Parcul National Retezateste este cea mai importanta atractie natrala a judetului Hunedoara, ce se intinde in partea de vest a Carpatilor Meridionali, cuprinzand o suprafata de 38.138 ha din Masivul Retezat-Godeanu.

Parcul National Retezat – Rezervatie a Biosferei s-a infiintat in anul 1935 la initiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Gradii Botanice din Cluj-Napoca È™i Emil Racovita. In prezent parcul are statut de arie naturala protejata de interes national È™i international, fiind recunoscut ca Rezervatie a Biosferei din anul 1979. Prin constituirea Parcului National Retezat se urmareÈ™te protectia È™i conservarea unor eÈ™antioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic È™i peisagistic.
 
 In interiorul sau exista douazeci de varfuri de peste 2000 m È™i peste 80 de lacuri glaciare, intre care Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din tara. Parcul este renumit pentru diversitatea floristica È™i faunistica, adapostind aproape 1.190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 specii mamifere, 168 specii de pasari, 9 specii de reptile, 5 specii amfibieni.

Sursa: wikipedia.org
 

Alte obiective turistice: