Muzeul Bogdan Petriceicu Hasdeu Campina« inapoi

Este cunoscut sub denumirea populara de "Templul Spiritului". La 97 de kilometri spre nord de Bucuresti, in Campina, scriitorul si istoricul roman Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit intre 1893 si 1896 palatul pe care l-a dedicat memoriei fiicei sale. In 1888, la 19 ani, Iulia, fica sa, murise din cauza tuberculozei. Legenda spune ca, Hasdeu se retragea deseori la resedinta sa de la Campina pentru a comunica, prin intermediul spiritismului, cu fiica lui. Deasupra intrarii principale se gaseste inscriptia "E pur si muove".

 

 

Numele Iuliei Hasdeu sta gravat pe fiecare dintre cele doua scaune din piatra din fata castelului, iar in mijlocul cladirii se afla o sculptura din lemn pictat infatisand pe Iisus Hristos, realizata de artistul francez Casciani. In spatele ei, este asezat bustul Iuliei Hasdeu.

 

 

Muzeul a fost deschis pentru public in timpul vietii lui Hasdeu. Expozitia valorifica documente de istoria culturii: fotografii de familie, documente, manuscrise, mobilier si obiecte personale care au apartinut carturarului si fiicei sale (circa 300 de exponate); carte veche, tablouri infatisandu-i pe Bogdan Petriceicu Hasdeu si Iulia Hasdeu; arhiva lui Bogdan Petriceicu Hasdeu; schitele lui pentru Castelul Iulia Hasdeu; primele editii ale operelor lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (1838 1907) si ale Iuliei Hasdeu (1869 1888).

 

 

Cladirea este monument de arhitectura, proiectata si construita fiind de insusi Bogdan Petriceicu Hasdeu.

 

 

Adresa: Bd. Carol I 199, Campina

Telefon: 0244 .335.599, 0244. 335.598

Alte obiective turistice: