Monumentul Vantorilor Ploiesti« inapoi

Monumentul Vanatorilor din Ploiesti a fost construit in cinstea soldatilor prahoveni din Batalionul 2 Vanatori (condus de Alexandru Candiano-Popescu), care a contribuit hotarator la prima mare victorie romaneasca din Razboiul de Independenta, atacul de la Grivita (August 30, 1877).

 

 

Dupa razboi, un grup fosti combatanti, impreuna cu alti tineri entuziasti, au inceput sa stranga fonduri pentru ridicarea monumentului. In 7 ani au contribuit 20.000 de oameni, din toata tara si constructia a fost acordata sculptorului Giorgio Vasilescu.

 

 

Monumentul a fost dezvelit la 12 octombrie 1897 si are o conceptie ampla, triumfala. Combina in jurul unui obelisc inalt de granit, asezat pe un soclu cubic, elemente simbolice din bronz, reprezentand, in varf, un vultur cu aripile desfacute, tinand in cioc un stindard, statuile a patru vanatori, precum si altoreliefuri cu scene de lupta, alegorii prezentand pe Zeita Victoriei.

 

 

Amplasat mai intai pe rondul dinspre centru al Bulevardului Independentei, a fost montat, dupa bombardamente (1954), in scuarul de langa Pasajul superior Ploiesti si apoi (1980) in centrul sensului giratoriu din fata Garii Ploiesti-Sud.

 

 

Adresa: In fata Garii de Sud, Ploiesti
 

Alte obiective turistice: