Manastirea Sf. Teodora din Iasi« inapoi

Manastirea Sf. Teodora din Iasi a fost construita pentru monahiile de la Centrul Epahial Iasi. Hramul bisericii este dat dupa Sf. Teodora, care dupa moarte surorii sale, s-a casatorit cu un tanar din din Ismail si, neavand copii, s-au dus amandoi la manastire.

Teodora a imbracat haina calugareasca la Schitul Varzaresti-Ramnicu Sarat, iar sotul ei s-a calugarit la Schitul Poiana Marului, primind numele de Elefterie.

La Constantinopol, Teodora a condus un urias alai cu icoane pe strazile acestuia, pentru a praznui reasezarea icoanelor, in prima duminica din Postul Mare pe data de 11 martie 843. De atunci, Biserica sarbatoreste reasezarea sfintelor icoane in prima Duminica din Postul Mare, printr-o slujba cunoscuta ca Biruinta Ortodoxiei.

Teodora s-a restras in tinutul Neamt, dupa ce schitul a fost distrus de catre turci, izolandu-se timp de 30 de ani intr-o pestera din Muntii Sihlei, asemenea Cuvioasei Maria Egipteanca. A trecut in nefiinta in primele decenii ale secolului XVIII si a fost ingropata in pestera.
In primele decenii ale secolului XIX, familia boierilor Sturza, ctitori ai acestui schit, au luat moastele Cuvioasei Teodora de la Sihla si le-au dus la biserica zidita de ei in satul Miclauseni-Iasi. In anul 1856 au fost date Manastirii Pecersca din Kiev, unde se afla si in prezent, in schimbul mai multor randuri de vesminte de fir.
 

Alte obiective turistice: