Manastirea Putna« inapoi

Manasitrea Putna se afla in localitatea cu acelasi nume intr-o zona muntoasa si plina de farmec din muntii Carpati, la o distanta de circa 30 km de Radauti si 60 km de Suceava. Aici se alfa Mormantul lui Stefan cel Mare. Este un loc de perelinaj unde vin foarte multi oameni pentru rugaciune si liniste, dar si multi turisti pentru a vizita vechea manastire.

 

Putna in lumina izvoarelor istorice
Spre deosebire de alte meleaguri moldovene, mentionate documentar cu mult inaintea construirii unor biserici si manastiri pe cuprinsul lor, Putna, ca toponimic sau hidronimic din vechiul tinut al Sucevei nu este mentionata in nici un document anterior fundarii manastirii cu acelasi nume, respectiv, anului 1466. Apare frecvent, in schimb, cealalta Putna, din tinutul Vrancei, mai cu seama in documentele de la Alexandru cel Bun, dar si de la unii dintre urmasii sai.

Putna in legende si traditii
Exista, fara indoiala, o memorie a locurilor, o memorie anonima cu izvoare ancestrale, de esenta folclorica, in rasfrangerile careia evenimentele istorice se transfigureaza hiperbolic, devenind mituri, legende sau traditii, cu semnificatii existentiale care transcend realitatile originare, de referinta directa, in perspectiva lor, dupa expresia unui mare poet, eroii apar ca muntii in amurg... Veneratia unanima urca necontenit spre ei din vaile adanci ale aducerilor aminte, invaluindu-le treptat staturile in aburii fecunzi ai inchipuirii, ai acelei inchipuiri fabuloase care emana din sufletul unui neam intreg si in ceturile careia contururile acestora devin labile, siluetele dobandesc forme fantastice, iar crestetele lor inaltimi uluitoare.

Sursa:  www.putna.ro

Alte obiective turistice: