Manastirea Galata din Iasi« inapoi

Actuala manastire Galata din Iasi este o manastire de maici, ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre domnitorul Petru Schiopul in partea de vest a orasului. Inainte a mai exsitat o manastire, ctitorita de acelasi domnitor, care din cauza locului unde a fost amplasat, s-a surpat.

Lucrarile la noul lacas de cult au inceput in jurul anului 1583, iar in timp au fost ridicate si ale cladiri cu destinatie monahala: corpul de chilii pentru adapostirea calugarilor, staretia, trapeza si arhondaricul pentru cazarea oaspetilor.

Biserica are aspectul unei fortarete, fiind inconjurata de ziduri prevazute cu clenuri si avand un turn cu clopotnita inalt la intrare. Aceasta a servit adesea ca loc de aparare si uneori ca resedinta domneasca. Intre 1617 si 1863, manastirea a fost sub tulela Patriarhiei Ierusalimului, fiind locuita de calugari greci.

Din anul 1923 pana in 1950 casele agumenesti au fost transformate in inchisoare, primind denumirea de Penitenciarul Central Iasi, aici fiind infiintate ateliere de cizmarie, fierarie, tamplarie si olarie, unde lucrau detinuta.  

In anul 1990, cu binecuvantarea mitropolitului Daniel Ciobotea al Moldovei si Bucovinei, Manastirea Galata a fost reinfiintata, de data aceasta, ca manastire de maici.


Sursa:  ro.wikipedia.org
 

Alte obiective turistice: