Catedrala Mitropolitana din Iasi« inapoi

Catedrala Mitropolitana din Iasi este biserica catedrala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cu hramul Sfanta Paraschiva, fiind una dintre cele sase catedrale mitropolitane ortodoxe din Romania. Aceasta este unul dintre cele mai marete obiective turistice si culturale ale Iasului, fiind vizitata anual de mii de turisit si credinciosi.  Este un punct de intalnire a acestora in special de sarbatorile oficiale din an.

Domnitorul Mihail Sturdza si mitropolitului Veniamin Costachi au fost cei care au pus bazele inaltarii acesteia in Iasi. In 8 august 1826 sunt emise documentele privind lucrarile de proiectare si construire a noii biserici, fiind amplasata pe locul unde s-au aflat doua biserici mai vechi.

Intre anii 1833 si 1839 a fost ridicata biserica, dupa planurile arhitectilor Johann Freiwald, Gustav Freiwald si Mihail Singurov, insa pe data de 23 mai 1857, bolta centrala s-a prabusit din cauza greutatii acesteia. In urma acestui incident biserica a ramas nefolosita in urmatoarele decenii.
Abia in anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatra de temelie.  Arhitectul Alexandru Orascu  a fost cel care a refacut planurile bisericii, in forma in care poate fii vazuta si in zilele noastre.

Lucrarile s-au incheiat in anul 1887, cand pe data de 23 aprilie a avut loc sfinitrea acesteia printr-un eveniment grandios la care au participat regele Carol I si regina Elisabeta.

Sursa: ro.wikipedia.org
 

Alte obiective turistice: