Biserica Armeneasca din Dumbraveni - Sibiu« inapoi

Biserica Armeneasca din Dumbraveni - Sibiu. Biserica Armeano-Catolica din Dumbraveni este construita in piata principala si este monument istoric. A fost construita din banii dati de catre armenii stabiliti la sfarsitul secolului al XVII-lea in aceasta localitate.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa la 22 iulie 1766. Constructia ei a durat aproape 17 ani, pina in 19 iulie 1783. Interiorul bisericii impreuna cu numeroasele altare a fost finalizat abia in 1791, cand, la 29 iunie, biserica a fost sfintita primid hramul Sfintei Elisabeta.

Biserica e construita in stil baroc din piatra de granit si din caramida. Lucrarile au fost conduse de maestrii constructori Chindea Francisc si Ibeslach Anton. Deasupra impunatoarei intrari in biserica se afla inscriptia urmatoare: Lui Dumnezeu si protectoarei sale Elisabeta a construit ginta armeana.

In urma cutremurului din 1916 biserica a fost deteriorata, necesitand reparatii care au fost finalizate abia in 1924. In 1927 o puternica furtuna a dus la caderea turnului din dreapta si a luat si cea mai mare parte din acoperisul bisericii.

Altarele, sapte la numar, sunt pictate in stil neoclasic italian. Altarul principal ii este inchinat Sfintei Elisabeta.

Altarele laterale, incepand de la altarul principal spre dreapta sunt inchinate Maicii Domnului, Sfantului Rosariu, Sfantului Stefan-primul martir, Sfinţilor Parintii Ioachim si Ana, Sfintei Cruci si Maicii Indurerate, Sfantului Grigorie Iluminatorul Armeniei si ultimul, Sfantului Iosif.

Alte obiective turistice: