Piatra Secuiului din Rîmetea

Varful Piatra Secului este situat la granita comunelor Moldovenesti si Rametea si are o inaltime de 1171 m. Aici se spune ca soarele rasare de 2 ori, datorita faptului ca Piatra Secului este atat de inalta incat Rametea ramane in umbra mult timp dupa ce soarele a rasarit. Abia dupa ce soarele se inalta sus pe cer, acesta se iveste de dupa Piatra Secului rasarind pentru a 2-a oara. Privind de sus satul si Cetatea Coltesti vei avea parte de un peisaj mirific, imagintndu-ti tot felul de scenarii antice sau medievale. Aci poti ajunge urmand traseul: Turda AiudTeius - Rametea sau Alba Iulia - Rametea.

Piatra Secuiului din Rîmetea este un loc unic în Europa, deoarece avem parte de două răsărituri, datorită poziției sale și a mediului înconjurător. Piatra Secuiului este un masiv stâncos, ale căror piscuri sunt poziționate în așa fel încât, atunci când are loc răsăritul, el apare pentru o perioadă scurtă de timp, apoi fiind ascuns de primul vârf. Răsăritul apare iarăși la scurt timp, după ce trece de cel de-al doilea pisc, oferindu-ne, astfel, unul dintre cele mai iconice priveliști de pe întregul teritoriu al României, dar și de pe cel european.

Dar aici nu avem parte doar de natură, dar și de un complex istoric și cultural care este omis adeseori de către turiști. Cetatea Secuilor este o clădire ce a fost construită undeva în secolul al XII-lea, pe unul dintre vârfurile din Piatra Secuiului, având la inaugurarea sa un turn și două ziduri. Din păcate, în ziua de azi nici măcar ruinele nu pot fi observate, doar câteva dovezi care demonstrează așezarea care s-a aflat pe aceste meleaguri. Conform scrierilor istorice, secolul al XIX-lea a fost ultimul în care ruinele mai erau încă vizibile.

Piatra Secuiului este constituită dintr-un masiv calcaros din două blocuri (piscuri), unul dintre ele având înălțimea de 543 de metri și cel de-al doilea de 1128 metri. Este bine de știut că traseul care trece prin masivul muntos nu este unul ușor, dar aproape în fiecare an aici au loc accidente care duc la deces. Există prăpăstii ascunse care nu sunt ușor vizibile, datorită vegetației pe un versant al acestuia, dar și locuri periculoase unde este necesar un echipament profesionist pentru a escalada. Cu toate acestea, foarte mulți turiști aleg să vină aici pentru a admira cele două răsărituri, aspect care primează în motivele de vizitare ale masivului stâncos.

Piatra Secuiului se află în partea de Est a satului Rimetea și este destul de ușor să ajungi în această localitate. Dacă te pornești din Alba Iulia, atunci poți urma cursul șoselei DN1, până la localitatea Aiud, unde vei face dreapta pe Drumul Județean DJ107M, până când vei ajunge la Rimetea. 

Adresă:                                   Est de Rimetea, jud. Alba

Coordonate GPS:                   46.44691 // 23.58513

Surse:                                     hailaplimbare.ro // ro.wikipedia.org

Foto by: flickr.com

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Piatra Secuiului din Rîmetea

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.