Mocanita - Valea Vaserului - Viseu de Sus, Maramures« inapoi

Mocanita - Valea Vaserului - Viseu de Sus, Maramures

 

Viseul de Sus este situat in partea de est a judetului Maramures, unde turistii care viziteaza zona pot avea parte de o plimbare inedita cu „Mocanita”, un tren local a carui utilizare este din ce in ce mai limitata in Romania, datorita costurilor mari de intretinere.


„Mocanita” este un tren cu aburi care transporta lemne si circula pe o cale ferata cu ecartament ingust, a devenit foarte cunoscuta in lume deoarece este singurul loc unde mai functioneaza cu adevarat si este singurul loc care mai detine locomotive cu aburi.


„Mocanita” ofera turistilor un traseu de neuitat pe Valea Vaserului, pe o lungime de aproximativ 56 de km, aceasta fiind singura cale de acces in aceasta zona deoarece nu este locuita. Traseul incepe de la Viseu (altitudine de 600 m), si se termina la Izvorul Comanului unde atinge cea mai mare altitudine a liniei ferate de 1 100 m. Turistii straini care ajung in zona, sunt incantati de acest mijloc de transport, deosebindu-se prin unicitatea lui.


 Turistii au ocazia sa vada cum functioneaza un astfel de tren si au ocazia sa admire peisajul mirific de pe Valea Vaserului. Traseul dureaza aproximativ 12-14 ore dus –intors, de obicei vara plecarea se face la ora 6 dimineata. De retinut pentru doritori este ca nu exista posibilitatea de aprovizionare cu mancare sau batura pe traseu, iar atunci turistii sunt nevoiti sa faca acest lucru inainte de a se imbarca in tren.

 

Foto by:  Vaser.rocffviseu.ro
 

Alte obiective turistice: