Cimitirul Vesel - Sapanta « inapoi

In localitatea Sapanta din judetul Maramures se afla cel mai inedit monument din patrimoniul cultural national, si anume „Cimitirul Vesel”, care a devenit cunoscut atat pe plan national cat si pe plan international datorita crucilor si mormintelor viu colorate, a picturilor naive care reprezinta scene din viata si ocupatia persoanelor trecute din lumea noastra.


Cimitirul Vesel detine peste 800 de cruci facute din lemn care au fost create in stilul caracteristic „vesel”. Poeziile de pe cruci sunt satire sincere, spontane ce contin anumite aspecte caracteristice vietii decedatului, dar si numele acestuia. Pentru pictarea scenelor de pe cruci se foloseau doar culori tari ca „albastru de Sapanta”, verde, galben, rosu si alb.


La Sapanta se poate ajunge cu autoturismul pe DN19 de la Sighetul Marmatiei sau de la Satu Mare (prin Negresti – Oas), cu trenul pana la gara din Sighetul Marmatiei iar de acolo cu mijloace auto, iar din alte tari cu avionul pana in aeroportul din Satu Mare iar de acolo cu mijloace auto.
 

Foto by:   Calatoresc.ro

Alte obiective turistice: