Obiective turistice in judetul Timis

Lupoaica din Timisoara

Lupoaica din Timisoara

A fost primita in dar din partea oficialitatilor din Roma in anul 1926. Este copia din bronz a lupoaicei capitoline din secolul al V-lea iHr, simbol al Romei si al latinitatii.
Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj

Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj

Muzeul are sectii de arheologie, etnografie, memoriale, arta plastica, istorie medie. Colectia memoriala pastreaza documente si corespondenta, obiecte apartinand personalitatilor din zona. Colectia de arta prezinta reprize de pictura din Scoala austriaca si contemporana, ca si o colectie de sculpturi a plasticienei Elisabeta Popper
Muzeul Banatului Timisoara

Muzeul Banatului Timisoara

Muzeul Banatului din Timisoara este gazduit de Castelul Huniade si a fost infiintat in 1872, sub numele de "Societatea de Istorie si Arheologie". Sectia de istorie si arheologie prezinta evolutia locuirii si actiunii oamenilor din Banat, incepand chiar din neolitic: descoperirile de la Hodoni - Pocioroane, Zorlentu Mare, Parta (considerat un tezaur reprezentativ de piese apartinand culturilor Tisa si Vinca).
Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely Timisoara

Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely Timisoara

In 1953 , printr-un decret, a fost infiintata sectia maghiara a Teatrului de Stat din Timisoara, iar din 1957 se constituie ca teatru de sine statator.
Muzeul Militar Timisoara

Muzeul Militar Timisoara

Muzeul Militar din Timisoara este organizat in 6 sali, 5 dintre ele reflectand perioade distincte din istoria Romaniei - "Decebal", "Evul mediu timpuriu", "Evul mediu", "Mihai Viteazul", "Unirea Principatelor Romane si cele doua razboaie mondiale", si sala numita "Sala armelor si a tinutelor militare", cuprinzand exponate de acest gen din diferite perioade istorice.
Bustul lui Mihai Eminescu Timisoara

Bustul lui Mihai Eminescu Timisoara

Adresa: In parcul de langa Filarmonica, Timisoara
Sinagoga din Cetate Timisoara

Sinagoga din Cetate Timisoara

Constituie o contributie a curentului romantic in arhitectura orasului, de un deosebit pitoresc. Este o sinagoga construita intre 1863 - 1865 in cartierul central Cetate, de unde ii vine si numele. Constructia a fost proiectata de arhitectul vienez Ignatz Schuhmann, in stil eclectic, cu trasaturi ale stilului maur, stil care evoca vechea comunitate a evreilor spanioli din Timisoara. Capacitatea este de aproximativ 3.000 de persoane.
Teatrul German de Stat Timisoara

Teatrul German de Stat Timisoara

Primele referiri cu privire la teatrul in limba germana in Timisoara dateaza din secolul al XVIII-lea. Datorita trupelor ambulante venite de la Berlin, Viena si Pesta, viata teatrala din Timisoara a cunoscut o perioada de inflorire in epoca respectiva.
Piata Unirii Timisoara

Piata Unirii Timisoara

Piata Unirii este cea mai veche piata din Timisoara si este in stil baroc. S-a numit initial Piata Losonczy, de la comitele Stefan Losonczy, ucis de turci in 1552, cand cetatea a fost cucerita. A mai fost numita in timp si Piata Domului
Teatrul national Mihai Eminescu Timisoara

Teatrul national Mihai Eminescu Timisoara

Cladirea Teatrului National din Timisoara a fost ridicata de arhitectii vienezi Helmer si Fellner, aceeasi care au proiectat si teatrele din Oradea, Cluj, Cernauti si Odessa. Constructia a durat 4 ani si a fost terminata in 1875, iar inaugurarea a avut loc la 22 septembrie 1876.
Piata Libertatii Timisoara

Piata Libertatii Timisoara

Piata s-a numit initial Piata de Parada, pana la Revolutia Maghiara de la 1848, cand a devenit Piata Libertatii. Dupa ce armata austriaca a recucerit orasul, piata a fost denumita Piata Printul Eugen.
Domul Romano Catolic Timisoara

Domul Romano Catolic Timisoara

Domul Romano Catolic este situat in Piata Unirii in Timisoara si este un monument reprezentativ de arta baroca, ridicat intre 1733-1773.
Ruinele cetatii de la Adamclisi

Ruinele cetatii de la Adamclisi

Complexul ruinelor cetatii de la Adamclisi este considerat drept cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul zonei istorice Dobrogea acesta era locuita de familile celor care au luat parte la razboaiele dacice ale lui Traian si au fost colonizati aici.
Sectia de Etnografie Bastion Timisoara

Sectia de Etnografie Bastion Timisoara

In poarta Cetatii este adapostita sectia de etnografie. Sectia de Etnografie Bastion este reconstruita in stil Vauban, in secolul al XVII-lea, primind ulterior reconstruiri succesive. Se prezinta elemente de port popular si tesaturi, broderii, covoare deosebite ca tehnica de confectionare, icoane si obiecte de cult.
Casa Personalitatilor Lugoj

Casa Personalitatilor Lugoj

Muzeul se adaposteste intr-o cladire ridicata de arhitectul Ilie Purcariu, intre 1925 - 1927, in stilul neo-romanesc si care a apartinut avocatului Nestor Porumb. In colectie sunt cuprinse fotografii, documente, obiecte originale care ilustreaza viata politica si culturala a Lugojului de la finele secolului al 20-lea.
Teatrul National si Opera Romana din Timisoara

Teatrul National si Opera Romana din Timisoara

La 18 octombrie 1945, prin adresa nr. 5621, Ministerul Artelor aproba infiintarea primului teatru profesionist din Timisoara, numit Teatrul Muncitoresc al Poporului, subventionat pana in 1946 de Comisia Locala a Sindicatelor din Timisoara. Trupa era alcatuita din actori amatori si absolventi ai Conservatorului de Muzica si Arte Dramatice din Cluj, institutie aflata in refugiu la Timisoara.
Ceasul floral Timisoara

Ceasul floral Timisoara

Timisoara se află printre puţinele orase ale ţării care se poate mandri cu un ceas floral, al cărui design diferă de la an la an.
Gradina Botanica Timisoara

Gradina Botanica Timisoara

Gradina Botanica din Timisoara este o adevarata oaza de liniste si calm chiar in centrul orasului, gazduind o mare varietate de copaci si flori de pe continente diferite.
Canalul Bega Timisoara

Canalul Bega Timisoara

Este un canal navigabil de 114 km lungime, care se intinde intre Timisoara si Titel din Republica Serbia. Are 44 km in Romania si 70 km in Serbia.