Obiective turistice in judetul Iasi

Manastirea Sf. Teodora din Iasi

Manastirea Sf. Teodora din Iasi

Manastirea Sf. Teodora din Iasi a fost construita pentru monahiile de la Centrul Epahial Iasi. Hramul bisericii este dat dupa Sf. Teodora, care dupa moarte surorii sale, s-a casatorit cu un tanar din din Ismail si, neavand copii, s-au dus amandoi la manastire.
Palatul Cuza de la Ruginoasa - judetul Iasi

Palatul Cuza de la Ruginoasa - judetul Iasi

La sfarsitul secolului al XVII-lea, familia boiereasca Strudza a cumparat mosia din Ruginoasa de la Duca Voda. In 1804 a fost angajat arhitectul vienez Johann Freiwald pentru a construi o resedinta de lux pe locul vechii case boieresti a stramotilor lui Sandulache Sturdza. A fost angajat si gradinarul german Mehler care s-a ocupat de amenajarea parcului din jurul palatului. Stilul neoclasic a fost schimbat dupa ce Costache Sturdza, mostenitorul palatului, l-a adus pe arhitectul Johann Brandel care a refacut palatul in stil neogotic.
Catedrala Mitropolitana din Iasi

Catedrala Mitropolitana din Iasi

Catedrala Mitropolitana din Iasi este biserica catedrala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cu hramul Sfanta Paraschiva, fiind una dintre cele sase catedrale mitropolitane ortodoxe din Romania. Aceasta este unul dintre cele mai marete obiective turistice si culturale ale Iasului, fiind vizitata anual de mii de turisit si credinciosi. Este un punct de intalnire a acestora in special de sarbatorile oficiale din an.
Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi

Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi

Teatrul National din Iasi a fost infiintat in 1840, sub directiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu. Prima reprezentatie in limba romana la Iasi a avut loc la inceputul secolului al XIX-lea , jucat de Gheroghe Asachi si ajutat de „diletanti” din familiile Ghica si Sturza.
Manastirea Cetatuia din Iasi

Manastirea Cetatuia din Iasi

Manastirea Cetatuia din Iasi este o manastire ortodoxa de calugari, in acelasi timp si un monument istoric ce se afla in partea de Sud a orasului pe un deal inalt, de unde se poate admira panorama orasului. Manastirea Cetatuia domina peisajul prin silueta sa zvelta avnad influente medievale. Aceasta este inconjurata de un zid de piatra macinat de vreme.
Casa memoriala Mihail Sadoveanu din Iasi

Casa memoriala Mihail Sadoveanu din Iasi

Casa memoriala Mihail Sadoveanu din Iasi este o vila situata in zona Copou din localitatea Iasi, in apropierea Institutului Agronomic. Este o cladire veche din timpul primului razboi mondial Mihail Sadoveanu a locuit in aceasta casa impreuna cu familia intre anii 1918 si 1936, cand s-a mutat la Bucuresti. Casa a apartinut candva lui Mihail Kogalniceanu, iar tot aici a locuit si George Enescu.
Ateneu Tatarasi din Iasi

Ateneu Tatarasi din Iasi

Ateneul Tatarasi din Iasi este o institutie publica de cultura subordonata si finantata de Consiliul Local Iasi. Ateneul produce, organizeaza si gazduieste evenimente culturale: spectacole de teatru, expozitii (carte, fotografie, afis, grafica, sculptura), proiectii filme, conferinte, seminarii, intalniri cu scriitori, dezbateri culturale, festivaluri, spectacole pe scena si in aer liber...
Complexul Muzeal National Moldova din Iasi

Complexul Muzeal National Moldova din Iasi

Complexul Muzeal National Moldova se afla in centrul orasului Iasi in Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1. Sediul acestuia se afla in Palatul Culturii, monument de arhitectura construit in stil neogotic, intre 1906 – 1925.
Biserica Sfantul Sava din Iasi

Biserica Sfantul Sava din Iasi

Biserica Sf. Sava este o constructie unica in Romania prin stilul pur bizantin, cu doua turle, imbinat cu elementele arhitecturale orientale, gotice, moldovenesti si muntenesti. Inceputurile bisericii nu se cunosc cu exactitate, dar apartine secolului al XVI-lea. Inchinata Manastirii Sf. Sava din Ierusalim, biserica a jucat un rol important in istoria nationala a Moldovei.
Manastirea Barnova – judet Iasi

Manastirea Barnova – judet Iasi

Manastirea Barnova din comuna cu acelasi nume a judetului Iasi este o manastire de calugari amplasata in padurile Podisului Central Moldovenesc intr-un decor natural in apropierea municipiului Iasi. Pentru a ajunge la manastire se poate alege varianta pe drumul spre Vaslui, imediat dupa Hanul Trei Sarmale, pe partea dreapta, se parcurge un drum de circa 10 km care ajunge in satul Barnova .
Parcul Copou – Iasi

Parcul Copou – Iasi

Parcul Copou, cel mai vechi parc din Iasi, a fost amenajat intre anii 1833-1834 sub domnitorul Mihail Sturza. Locul ales a fost pe ulita Podul Verde, unde odinioara era statia de posta a orasului. Gradina a fost extinsa in anii 1849 si 1852, prin cumpararea unor terenuri invecinate, iar din anul 1860 a fost luminata cu felinare.
Muzeul de Istorie Naturala al Universitatii Iasi

Muzeul de Istorie Naturala al Universitatii Iasi

Infiintat in 1834 de un grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, Muzeul de Istorie Naturala este primul muzeu de acest gen infiintat in Principatele Romane, avand scopul sa prezinte publicului din Iasi bogatiile pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii.
Manastirea Tuturor Sfintilor Bucium din Iasi

Manastirea Tuturor Sfintilor Bucium din Iasi

Manastirea Tuturor Sfintilor din Bucium este o manastire de calugari crestini-ortodocsi, intemeiata in anul 1863 de ieromonarhii Nifon Popescu si Nectarie ca metoh al schitului romanesc Prodmoru de la Muntele Athos. La inceput schitul a functionat intr-o casa avand o dimensiune mult mai mica decat cea actuala.
Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi

Biserica Sfintii Trei Ierarhi are o istorie bogata de peste 350 de ani. A fost construita intre anii 1637-1639, ca necropola domneasca, ctitorita de catre voievodul Vasile Lupu. Biserica in care isi dorm somnul de veci catrurarul voievod pribeag Dimitrie Cantemir si primul domnitor al Romaniei , Alexandru Ioan Cuza, reflecta aspiratia ctitorului spre lumea bizantina, fiind combinate structuri si forme traditionale cu materiale pretioase si o decoratiune fastuoasa.
Casa memoriala Mihail Kogalniceanu – din Iasi

Casa memoriala Mihail Kogalniceanu – din Iasi

Casa memoriala "Mihail Kogalniceanu" din Iasi se afla pe strada cu acelasi nume (Mihail Kogalniceanu ) la numarul 11, intr-o zona veche a orasului, avand in imprejurimi si alte cladiri istorice sau obiective turistice
Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza din Ruginoasa – judetul Iasi

Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza din Ruginoasa – judetul Iasi

Palatul ,care astazi adaposteste Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza, a fost construit in prima parte a secolului al XIX-lea la cererea lui Sandulache Strudza. Arhitectul vienez, Johan Freiwald, a fost cel care a ridicat palatul, initial in stilul neoclasic.
Teiul lui Eminescu – Iasi

Teiul lui Eminescu – Iasi

Teiul lui Eminescu este si astazi una dintre cele mai indragite locuri de catre indragostiti si turisti. Copacul vechi de peste 250 de ani supravetiuieste ca printr-o minune, simbolizand dragostea puternica si eterna. Este locul unde Eminescu se intalnea cu bunul sau prieten Ion Creanga, dar si locul unde isi gasea inspiratia.
Manastirea Golia din Iasi

Manastirea Golia din Iasi

Manastirea Golia din Iasi reprezinta o imbinare intre stulul bizantin, stilul renasterii italiene, stilul bisericilor rusesti si cel traditional moldovenesc. Biserica cu mutle turle a fost zidita de logofatul Ioan Golia inainte de 1564, fiind refacuta de domnitorul Vasile Lupu si fiul sau, Stefanita, intre anii 1649 si 1660.
Muzeul Memorial Poni-Cernatescu din Iasi

Muzeul Memorial Poni-Cernatescu din Iasi

Muzeul Memorial Poni-Cernauti a luat fiinta in 7 noiembrie 1991 in casa construita de catre mitropolitul Veniamin Costachi in 1839. Aici a locuit, incepand din anul 1880, profesorul Petru Poni si familia sa, iar mai tarziu academicianul Radu Cernatescu. Expozitia de baza este amenajata in sase camere si conserva marturii ale vietii si operei stiintifice ale membrilor familiei Petru Poni, precum si a unor importante personalitati din domeniul chimiei iesene.
Manastirea Galata din Iasi

Manastirea Galata din Iasi

Actuala manastire Galata din Iasi este o manastire de maici, ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre domnitorul Petru Schiopul in partea de vest a orasului. Inainte a mai exsitat o manastire, ctitorita de acelasi domnitor, care din cauza locului unde a fost amplasat, s-a surpat.
Muzeul Mihai Eminescu - Iasi

Muzeul Mihai Eminescu - Iasi

La o suta de ani de la moartea marelui poet roman Mihai Eminescu a fost construit un muzeu in amintirea celui care a locuit, o mare parte din viata, la Iasi. Muzeul ridicat pe mai multe nivele care sunt concepute drept un contact cu opera si viata poetului Mihai Eminescu.
Muzeul de Istorie a Moldovei din Iasi

Muzeul de Istorie a Moldovei din Iasi

Muzeul de Antichitati si Muzeul Municipal stau la baza Muzeului de Istorie a Moldovei, care a fost infiintat in anul 1916. Din anul 1954, Muzeul a primit spatiu in aripa vestica a Palatului Culturii, la parter. Expozitia permanenta este desfasurata in spatiul a 20 de sali, pe o suprafata totala de 1470 mp. In afara de expozitia permanenta de la Palatul Culturii, Muzeul de Istorie a Moldovei administreaza, de asemenea, urmatoarele obiective muzeale ...