Home » Sfaturi si Recomandari » Taxe de autostrada in Uniunea Europeana

Taxe de autostrada in Uniunea Europeana

taxator-autostrada

Uniunea Europeana este formata din 27 de state, acestea sunt: Belgia , Franța , Germania, Italia , Luxemburg , Olanda, Danemarca taxator-autostrada, Irlanda , Regatul Unit, Grecia , Portugalia , Spania, Austria, Finlanda , Suedia , Cipru , Estonia , Letonia , Lituania , Malta , Polonia , Cehia , Slovacia , Slovenia , Ungaria , Bulgaria si Romania.

In marea majoritate dintre acestea exista taxe de autostrada diferite si alte aspecte pe care orice turist care vrea sa calatoreasca cu masina trebuie sa le cunoasca pentru a sti la ce sa se astepte.

Pentru a veni in ajutorul vostru, echipa Calatoresc.ro a realizat o lista cu fiecare tara din Uniunea Europeana cu taxele de autostrada, vinietele (raportat la anul 2011) sau alte informatii utile pentru soferi.

Sursele noastre de informare au fost de la persoane care fac transport international, site-uri oficiale sau informatii de la turisti, de aceea este posibil ca unele cifre sa nu fie exacte, insa sunt apropiate de cele practicate in prezent.

Ungaria

Aici sunt alte reguli: se plateste taxe doar pe autostrada, nu si pentru drumurile nationale. Pe bonul fiscal, achizitionat de la terminalele ZebraPay, se trece obligatoriu numarul masinii si tara in care s-a inmaticulat masina, posesorul cat si valabilitatea.
Atentie La iesirea din autogril politia sta la control, controlul se face prin camere de filmat (la fel ca si in Romania) .

Pretul este de 7 euro /4 zile minim. Ungurii au un sistem electronic foarte bine pus la punct, iar in cazul neachitarii ei, amenzile pot ajunge pana la concurenta sumei de 300 de euro.
Detectorul radar este permis.

Italia

Vinieta se plateste doar pe autostrazi, pe celelalte rute ocolitoare, drumuri nationale, nu e necesara platirea vinietelor. La intrarea pe autostrada de la bancomat, idem intrarea unei parcari cu autotaxa sau aeroporturi vei primi un tichet, iar la iesirea de pe autostrada se plateste in functie de distanta parcursa, adica 7 euro/100 km. Pentru cei care au card platesc cu cardul, la fel iau si ei tichet – TelePass ,dar acestia au un dispozitiv in masina idem gps, care se declanseaza automat si plata se face automat.

De exemplu de la Trieste la Modena am platit 18 euro pentru 133 km. Taxa de autostrada se plateste in functie de cate axe are masina, de ex. 2 axe masina mica.

Atentie FARA DETECTOR RADAR, este interzisa utilizarea lui, in caz contrar amenzile sunt foarte mari, iar daca nu se plateste amenda se poate ajunge la confiscarea masinii.

Austria

Vineta se lipeste pe pabriz langa oglinda sau in coltul stang al parbrizului, daca nu risti amenda care e usturatoare. Se poate cumpara din orice benzinarie.

Vinieta costa 8 euro/10 zile . Pe autostrazile austriece calatoria te costa intre 8 euro si 13 euro, iar pentru traversarea celor trei tunele existente, vei plati intre 5 si 8 euro.

Detectorul radar este permis.

Cehia

In Cehia, vinieta costa 8 euro /1 saptamana si 12 euro/1 luna. Tichetul trebuie sa fie obligatoriu lipit pe parbriz, daca nu, risti o amenda usturatoare.

Slovenia

Vinieta se lipeste obligatoriu pe parbriz, in caz contrar se aplica amenzi de 150 euro si se adauga si plata rovinietei. Aceasta se depisteaza printr-un dispozitiv special de catre politisti.

Pretul vinietei este 15 euro/saptamana si 30 euro/luna. Detectorul radar este permis.

Franta

In Franta fiecare drum are propria taxa, iar unele autostrazi au portiuni diferite de taxare. Vei plati pe portiuni, sumele incep de la 20 euro pana la 50 de euro. Estimativ costul taxei este de 5 Euro / 100 km. In general trecerea peste podurile si prin tunelele importante se achita taxe de la 5 pana la 30 Euro.

Atentie! Detectorul radar nu este permis si daca esti prins risti amenzi cam mari.

Bulgaria

Pretul vinietei este de 5 euro pe saptamana si se poate achizitiona atat de la benzinarii, cat si de la tonetele care se gasesc pe marginea drumului imediat dupa ce treci granita. Nu toate benzinariile accepta euro la cumpararea vinietei, de aceea e bine

… Continuare via Calatoresc.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Taxe de autostrada in Uniunea Europeana, 9.0 out of 10 based on 1 rating