Home » Intern » Noutati » Stiri Turistice » Turism » Cursa Nationala pentru Capitala europeana

Cursa Nationala pentru Capitala europeana

Cluj-Napoca-1

Dupa reusita Sibiulului din 2007 de a ajunge primul oras din tara noastra ce a avut aceasta onoares sa devina capitala europoeana, inca un oras din Romania va fi desemnat cu acest titlu in anul 2021. Comisia Europeana si Parlamentul European au decis acum 10 zile ca Romania si Grecia vor putea sa gazduiasca orasele-Capitala Culturala in anul 2021.

Florin Morosanu, directorul Asociatiei Cluj-Capitala Europeana 2020 a declarat pentru citynews.ro ca “Noi mizam ori pe anul 2020, ori pe anul 2021. De acum putem spune ca incepe oficial competitia si putem sa ne pregatim cu adevarat”.

Comisia Europeana a facut publice tarile propuse pentru a gazdui capitalele europene ale culturii. Lista cuprinde numele tarilor care ar putea avea orase-capitale dupa anul 2019. Numele Romaniei si Greciei apar in dreptul anului 2021, in timp ce in anul 2020 tarile gazda vor fi Croatia si Irlanda. Anul preselectiei pentru nominalizarea Capitalei Culturale Europene din 2021 va fi in 2014, iar selectia va fi facuta in 2016.

Cluj-Napoca este orasul cu cele mai mari sanse sa fie desemnat capitala culturala in 2021 deoarece autoritatile se misca cel mai repede. Au infiintat deja un site clujnapoca2020.eu, au incheiat un parteneriat cu trilulilu.ro pentru promovare si au reusit performanta de a se promova chiar pe “terenul inamicului”, avand un banner in centrul Timisoarei si al Iasului! Daca adaugam la toate astea si lobby-ul politic, de la Cluj-Napoca venind multi oameni in administratia centrala, foarte probabil ca acest oras va primi titlul de capitala culturala in 2020.

Sa nu uitam de TIFF, un puternic festival de film ce are loc anual, de faptul ca orasul este al doilea centru universitar al Romaniei si ca in Cluj-Napoca sunt multe cladiri istorice cu o valoare inestimabila.

Timisoara, orasul regiunii cu 1001 de premiere, sub acest slogan, Timisoara vrea sa obtina titlul de capitala europeana in 2021. Cel mai european dintre orasele Romaniei, Timisoara se mandreste cu prima strada asfaltata, primul meci de fotbal organizat, prima biblioteca publica, prima fabrica de bere, prima strada iluminata sau primul tramvai tras de cai si de faptul ca 7.5% din investiile straine din Romania sunt in Timisoara.

Orasul de pe Bega se mandreste cu peste 60 de manifestari culturale, trei teatre de stat, Opera Nationala, dar si cu 14.000 de cladiri de patrimoniu!

Iasiul este departe de Timisoara si Cluj-Napoca deoarece sta cel mai prost la capitolul infrastructura dar este un puternic centru universitar si beneficiaza de lobby-ul lui Klaus Johannis, primarul Sibiului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Cursa Nationala pentru Capitala europeana, 8.0 out of 10 based on 1 rating