Cheile Turzii - un colt de rai din judetul Cluj
Cheile Turzii - un colt de rai din judetul Cluj

Aflate la 6 km de Turda, Cheile Turzii sunt o rezervatie naturala protejata. Aici gasesti un peisaj carstic: stanci inalte si abrupte, creste ascutite, turnuri de piatra, arcade, grohotisuri etc. Rezervatia adaposteste peste 1000 de specii de plante si animale rare precum acvila de stanci si usturoiul salbatic. Dintre speciile faunei se mai remarca :jderul de piatra, vulea, nevastuica,iepuri, caprioare, serpi,mistreti. Plantele intalnite aici sunt:odoleanul, piciorul cocosului, vulturica, stanjenelul violaceu. In total aici se gasesc aproximativ 60 de pesteri, firide sau arcade, toate avand dimensiuni relativ mici, 8 dintre ele depasind 20 de metri, iar cea mai mare ajunge pana la 120 de metri.

Daca vreti sa vizitati pestera unde s-a adapostit pentru o perioada de timp haiducul Nichita Balica, o gasiti langa podul numarul 4 pe partea dreapta a vaii Hasdate, si poarta numele de ''Pestera lui Balica''.

Cheile Turzii se leaga printr-o serie de traseee de urmatoarele obiective turistice: Cheile Borzesti, Cheile Turului, Cascada Ciucas.

Cele patru poduri se gasesc pe apa vaii Hasdate: Primul pod este amplasat aproape de intrarea in Chei iar ultimul pod spre iesirea din Chei, spre Comuna Petrestii de Jos.

In anii 1830 pe o stanca mai sus de Chei a fost asezata o cruce de lemn in cadrul unei ceremonii publice care a fost inlocuita in timpul razboiului cu una din metal ce se afla si astazi acolo. In anul 1953 s-a deschis o cabana medievala in zona Cheilor.

Zona Cheilor Turzii mai este vizitata si pentru faptul ca este foarte potrivita pentru alpinism si escaladat, cuprinzand aproape 250 de trasee de alpinism si escalada. Iar anual au loc concursuri. Cheile Turului aflate nu departe de Cheile Turzei, sunt si ele o arie protejata de interes national cu o suprafata de 25 de hectare si o lungime de 1850 metri. Cuprinzand diferite forme carstice precum cascade, pasteri sau marmite sunt destul de greu de strabatut. Pesterile se gasesc in numar de 29, iar Pestera Silex are o lungime de 64 de metri. Alte pesteri sunt: Pestera Vulturilor si Pestera de sub grohotis cu o lungime de 27,5 metri.

Cascada Ciucas se gaseste in apropiere de satul Cornesti, la 55 de kilometri de orasul Cluj-Napoca., si are o inaltime de numai 5 metri. La baza sa se afla un lac mic care acumuleaza apa provenita de la cascada.

Cheile Borzesti se gasesc la 5 kilometri de Cheile Turzii, sunt sapate de apele Vaii Borzesti si prezinta aceleasi tipuri de formatiuni calcaroase pe care le detine si cheile descrise anterior.

Sursa foto: ClujTravel.com

Afla mai multe pe: wikipedia.org

View Larger Map